Podium in Esneux

4 Maart was de eerste enduro race van het seizoen in het Belgische Esneux. Georganiseerd door Patric Maes en totaal volgeboekt met 200 renners. Voor de mannen uit Uitgeest was het verschrikkelijk vroeg zondag. Ikzelf heb overnacht bij Maastricht en kon iets langer slapen. De weersverwachting was slecht, maar de dag begon super met een zonnetje en we reden weg met jersey’s aan. Het leek wel lente.

Het format van Patric Maes bestaat uit een tocht met verschillende ‘mini downhills’ die getimed worden en de gezamenlijke tijd uiteindelijk een winnaar aanwijst. In Esneux was het rondje 14 km met 4 proeven. De volwassenen reden de ronde en de proeven tweemaal. Totaal zo’n 30 km gereden en 950 hoogtemeters. De proeven waren respectievelijk 1 km, 1,3 km, 3 km en 1,5 km lang. In de derde proef zat een pittige klim en in de vierde proef een afdaling over gladde leistenen, die aan het eind van de middag door de regen éxtra spannend was.

v.l.n.r. Pierre, Ruud, Nigel, Hans, Tanja en Rob

De eerste proef was een sprint van 1 km die om een scherpe hoek enkele meters op een klim eindigde. We waren al gewaarschuwd dat de finish op ongewone plek was en vaak iets verder dan je denkt. Dus even doorsprinten de berg omhoog. Proef 2 was meer van hetzelfde met een flinke sprint aan het begin. Proef 3, de langste proef met de klim en een bruggetje over water (waar niet elke deelnemer veilig overheen kwam, hadden we gehoord), was leuk om te rijden en eindigde met een sprint langs het water en een afgepeilde chicane door de modder. De laatste proef begon iets minder hoog maar had een mooie leistenen afdaling, waar de Slash harder vanaf ging dan ik in eerste instantie voor had gekozen. Daardoor kwam ik wel dichterbij mijn voorgangers, echter zorgde een valpartij van een achterblijver ervoor dat Hans en ik onze inhaalslag weer verloren zagen gaan. Deze proef eindigde met een klim én een chicane.

Net voor de lunch verdween de zon en begon het te regenen, dus regenjassen aan en door de modder doorklauteren naar boven. De regen mocht de pret niet drukken trouwens. De optimistische bandenkeus, X-King, was niet net zo weerbestendig als mijn nieuwe regenjas, dus het was glijden tot aan de finish en gas terugnemen op de leistenen afdaling.

Uitslag

42. Ruud

61. Hans

62. Nigel

Bij de dames werd het een derde plek voor mij. Een mooie start van een nieuw seizoen. Bij inspecteren van de uitslaglijst, zag ik dat het verlies veroorzaakt werd door proef 3. Daar heb ik zeker 2 minuten verloren, op een uitslag van ca een halve minuut op de nr 1. Maakt me nog enthousiaster, want op de vorm wist ik dat ik nog veel werk te doen had maar de skills zitten goed.

Foto’s: Marit van Rossum

 

Be Sociable, Share!

You may also like...