2012, wat een bijzonder jaar

Ons eerste jaar, 2012, was een leerzaam maar wel een succesvol jaar. We begonnen met 4 renners met Hans en ik (Tanja) als crew, we reden natuurlijk ook zoveel we konden. En we sluiten het jaar af met 4 downhill rijders, 4 enduro rijders en Hans en ik rijden ook enduro. Tegen het eind van het seizoen kreeg iedereen de smaak van zijn of haar discipline te pakken en hebben de meeste renners ervoor gekozen om te focussen op wat hen het beste ligt. Ik blik graag even terug en vooruit…

tfsu_downhillers_winterberg

Downhill downhill downhill…. enduro enduro enduro?!

Voor Nigel was dat al heel snel duidelijk dat hij meer lol in enduro had én dat hij er ook aanleg voor had. De training begon vruchten af te werpen, zeker nadat hij van zijn kuitblessure in Winterberg was hersteld ging het hard en nog steeds! Volgend jaar gaat hij met name de Specialized Enduro serie rijden met nog een paar andere grotere Europese wedstrijden én neemt hij de taak van team-mechanien op zich.

Ook Hans reed in 2012 alles wat hij kon en reed nog naar het podium in Huy ook nog, maar hing toch zijn downhill-ambities aan de wilgen om in 2013 volledig voor de enduro te gaan. De Easyphone enduro wedstrijden in Belgie waren gaaf, en elke wedstrijd was het team aanwezig en stonden we op het podium, in 2013 gaan we opnieuw zoveel mogelijk mee met het feestje van Patric Maes. Maar ook andere wedstrijden lonken, de eerder genoemde Specialized enduro series, Mountain of Hell, Trek Bike Attack, Metabief …. ik kan zo nog even doorgaan.

We wisten aan de start van 2012 dat we graag nog een renner erbij wilden, een dame misschien wel. In Malmedy met Pasen wisten we zeker wie dat moest worden. Eline Nijhuis was voor ons al iemand om in de gaten te houden, met haar prestaties dat Paas-weekeinde waren we helemaal overtuigd: Eline moet erbij! Nog geen 2 weken later is de deal rond en rijdt Eline in onze kleding rond en rijdt ze op de Session alsof ze nooit anders heeft gedaan. Vervolgens weet Eline bijna in elke wedstrijd naar het podium te rijden, rijdt een ongelooflijke 7e plaats in de qualificatie voor de Trek Bike Attack (voor enkele grote namen en als beste Nederlandse dame) en neemt van 3 cups de overal-overwinning (Mini downhill cup, Easyphone enduro cup en Nissan downhill cup)! In 2013 gaat Eline vooral voor de IXS downhill wedstrijden, in de hoop voldoende UIC punten te verzamelen en mee te mogen doen aan een Worldcup wedstrijd.

Vivian was inmiddels flink zwanger en keek reikhalzend uit naar de Trek Bike Attack waar we met het hele team naar toe zouden reizen. We vroegen haar keer op keer of het niet te vroeg zou zijn, haar zoon Guy werd begin juni verwacht. En tegen alle verwachtingen in stond Vivian er in Lenzerheide, niet zo fit als ze zelf zou willen, maar wat waren we trots op haar. Ze reed daarna nog enkele downhill- en enduro wedstrijden en voor haar stond het vast: 2013 wordt het jaar van enduro!

Het mooiste moment voor Rianne was haar tweede plek in de Europese Nissan Downhill race in La Roche en ze was lekker op dreef in Monte Tamaro. Met beide races wist ze genoeg UCI punten te verzamelen om in 2013 Worldcups te mogen rijden. Echter na een flinke crash in Namur heeft Rianne uiteindelijk de knoop doorgehakt om in 2013 volledig voor enduro te gaan. Op dit moment gaat het herstel van Rianne goed en we hebben er alle vertrouwen in dat ze in 2013 weer lekker kan rijden en zich kan laten zien op de enduro races.

Voor mijzelf was het ook een bijzonder jaar, net als Hans samen een team enthousiaste renners begeleiden en zelf ook rijden en oja ook nog een eigen zaak. Daarbij kreeg ik te kampen met uitdaging op gezondheidsvlak waardoor ik niet kon trainen, en minder ging presteren en ook minder vaak aanwezig kon zijn als begeleiding. Ik heb geen idee wat 2013 me gaat brengen, maar ik ben vastberaden er het beste van te maken en volop te genieten, ook ik ga enkel enduro wedstrijden rijden en verheug me op de races waar ik nog nooit ben geweest.

Dieptepunt

Voor de meesten van ons was het grote dieptepunt de crash van Mark Toeters in Bouillon. Mark en zijn broer Jeroen hadden zojuist getekend voor seizoen 2013 en Mark wilde graag op een van onze Sessions mee doen aan deze Nissan Downhill wedstrijd. En hij ging super, uiteindelijk werd hij zelfs nog 7e omdat hij op de eindstreep ten val kwam en dus nog finishte.

Hij brak zijn schouder, elleboog en pols en liep een klaplong op. Na 3 maanden werken aan herstel en leven in onzekerheid lijkt er in december een lichtpuntje te komen voor Mark, hij mag weer fietsen! Zijn schouder en pols zijn goed hersteld, zijn pols wordt nog even aankijken. Maar voor Mark telt maar één ding: hij mag weer fietsen en dit doet zijn gemoed veel goed. Geniet ervan Mark! We duimen voor je herstel en staan achter je!

huy1

Jeroen heeft ook een mooi seizoen achter de rug, reed zelfverzekerd naar de eindzege van de Mini Downhill en bij de Nissan Downhill wedstrijd in Huy pakte hij de 4e plek bij de junioren. Wat een wedstrijd was dat in Huy trouwens, Eline 1e en Vivian 3e. Roos die toen nog voor een ander team reed, stond op de 2e plek. Hans pakte aan het eind van zijn seizoen ook nog een mooie podiumplek mee; 4x podium voor Team Fietsshop Uitgeest!

In 2013 gaat Jeroen zich richten op de IXS downhill wedstrijden, samen met zijn broer en met Eline. Dit sterkte trio trekt er op uit om ervaring op te doen op een niveau hoger, waar zij zeker hun mannetje zullen staan. Persoonlijk kijk ik erg uit naar Leogang waar Jeroen, en ook Mark, helemaal in zijn element is en ons nog eens kan verrassen op dit snelle parkoers.

Roos was een onverwachte maar fijne aanvulling. Het team kreeg tegen het eind van 2012 een nieuwe sponsor erbij: Canadian Dirt Imports en die nam Roos Op de Beeck met zich mee. Voor Roos wordt 2013 nog een leerjaar, ze gaat zowel downhill als enduro wedstrijden rijden. Ze gaat ook mee naar de Trek Bike Attack en hoopt de Rookies-cup wedstrijden allemaal mee te pikken om ervaring op te doen.

Roos was niet de laatste aanwinst voor het team, dat kwam in de vorm van Kristien Nelen. Ook zij had in 2012 enkele keren aan enduro gesnuffeld en kon de aantrekkingskracht niet weerstaan om daar in 2013 meer werk van te maken. We zijn enorm blij dat ze voor ons team heeft gekozen om vol gas te geven aan haar enduro carrière. Met Kristien, Vivian, Rianne en Nigel (en Hans en ik) hebben we een sterk enduro team om uit te komen op de internationale enduro races.

Team Fietsshop Uitgeest Trek Bike Attack 2012

Hoogtepunten

Dat waren er best veel wat mij betreft, het ontstaan van het team zoals het nu is; iedereen in zijn kracht en element. Ja, ik zie veel podium-plekken en goede prestaties. Ook persoonlijke overwinningen, we zijn allemaal als mens en team gegroeid en zijn een hele hechte ploeg geworden wat me het meeste raakt. We zoeken elkaar op, steunen elkaar en maken het gezellig tot de ‘piepjes‘… dan is het menens; focus en vastberadenheid tot aan de finish.

De Trek Bike Attack was wat mij betreft zo’n hoogtepunt, het was jammer dat Rianne er wegens haar blessure niet bij kon zijn, maar wat was dat gaaf met iedereen daar naartoe gaan, een buslading vol Trek Slash’es en Sessions. Ik kan haast niet wachten, in 2013 gaan we er weer heen, dit jaar weer met volle bezetting!

Be Sociable, Share!

You may also like...