Team Fietsshop Uitgeest 2e in Remouchamps

Het team was afgereisd naar de Ambleve / Remouchamps. Hier werd de zware enduro verreden van de Le Erec Dark Dog serie. Kristien Nelen wilde wat recht zetten na haar lekke band vorige x toen ze 2e lag en uiteindelijk 4e werd. De sterke Française was er ook en Kristien haar grote tegenstandster. Verder reden Vivian Smeets, Niels de Wit, Nigel Spoor en ikzelf ook voor het team hier. Vorig jaar had ik (Hans) deze wedstrijd ook gereden is zeer erbarmelijke omstandigheden (hele dag regen). En ik was 1 van de weinigen die wedstrijd toen uitreden.

Vandaag was het schitterend weer, maar de ondergrond was nat en glibberig, had de hele nacht nog geregend. De proeven hier zijn zwaar en het terug omhoog fietsen vergen veel van je lichaam, dus het zou een uitputtings slag worden. Eerste proef liep lekker, dit was een duo start en ik won van mijn tegenstander. En op naar de 2e, dat is een behoorlijk stuk terug omhoog fietsen. Bij proef 2 lag ik in de 1e bocht al onderuit, te scherp en te hard door de bocht. Vorige week was ik al onderuit geschoven met de race fiets, dus mijn schaafwonden op de rechterkant lagen weer geheel open. Onderweg liep het totaal niet en viel nog een x op een technisch stuk. Proef 3 is de heftigste met veel steile stukken en een gevaarlijke afdaling over een leiplaat. Ook deze proef liep totaal niet, zat nog met proef 2 in mijn hoofd en crashte vreselijk hard op een stenen afdaling. Op de leiplaten afdaling ging Vivian hard onderuit op haar rug en Nigel had te veel last van zijn pols, blessure ook eerder opgelopen. Misschien was het verstandiger geweest dat Nigel een weekje extra rust had genomen.

Na proef 3 was mijn motivatie totaal weg en had veel last van mijn verwondingen en Vivian van haar rug, we besloten niet verder te gaan. Dit is de allereerste keer dat ik een wedstrijd opgeef, totaal nieuwe ervaring, maar wel een verstandig besluit. Nigel probeerde het nog maar moest ook helaas opgeven, niet verantwoord om door te gaan. Niels reed verder en maakte er het beste van en finishte netjes in de middenmoot van zijn klasse. Kristien streed verder voor de winst, ze wilde de Française voor blijven, maar die is erg lastig te verslaan momenteel. Moe en voldaan wachten Kristien op de uitslag en iedereen was erg nerveus, was het gelukt of niet. Helaas moest Kristien haar meerdere erkennen in de kleine Française, het verschil een 50 seconden, helaas. Nummer drie (Manon) was op een aantal minuten gereden, maar toch netjes gedaan. Maar toch een zeer mooie prestatie op dit zware enduro parkoers, volgende week revanche in de enduro van Ovifat.(België)

Kristien Nelen 2e Ambleve Dark Dog - Team Fietsshop Uitgeest

 

Verslag van Kristien:

Gisteren werd er in Remouchamps een manche van de Franse “Dark Dog” challenge verreden. We moesten vroeg uit de veren want de eerste special ging al om 9u van start. De Franse veelwinnaar Elodie Darcq was de te kloppen vrouw maar er was ook nog iemand die ik niet kende en ik kon haar dus niet inschatten. De anderen had ik al eens geklopt. Teamgenoot Vivian Smeets deed ook een gooi naar het podium.

Het had de hele nacht geregend, het was uitkijken want je schoof echt alle kanten op. De eerste special werd per 2 verreden en ik moest het opnemen tegen m’n eigen teammaatje. Ik nam direct de leiding met een sprint over een immens worteltapijt. Bij de eerste steile afdaling met een put onderaan voelde ik mijn vork helemaal ingaan en ik ging bijna over m’n stuur. Toen bestefte ik dat ik mijn vork nog op “klim-stand” (120mm) had staan ipv op “daal-stand” (160mm)! Ik heb dan maar de hele special zo uitgereden en had een mooie voorsprong op Vivian. Dat beloofde voor de rest, deze was al supertechnisch, echt mooi.

De volgende special ontsnapte ik maar net aan een “face plant”! Toen ik over een steil kort knikje reed met bovenaan een wortel en daarachter blijkbaar een groot gat gaapte ging het maar net goed. Ik landde op mijn voorwiel en kon nog net mijn gewicht naar achter verplaatsen zodat ik ik niet overkop ging. Levensgevaarlijk! Ik begrijp niet dat ze daar geen waarschuwing hadden gezet. Vivian was daar wel gevallen. Deze had een megamooi einde met slipperige smalle trails over stenen en al! Wat een kick was deze!

De 3e en 4e waren echt lang, ik deed er iets meer dan 7 minuten over. Vivian kwam ten val toen we van een grote steile leisteen moesten rijden, de modder aan je banden maakte dat dit spekglad was. Ze heeft de strijd moeten staken met rugpijn. Ondertussen werd het steeds warmer. De lange klimmen en de hele uitrusting (gesloten helm+beschermingen) begonnen te wegen, ik zweette me kapot. Ik was blij dat ik van het team een licht 661 protectiehemd had mogen gebruiken want met mijn zware plastic downhillpak had ik het al lang begeven! Doordat Vivian wegviel kwam de onbekende meid achter mij te starten. Dat kwam goed uit, nu kon ik aan de aankomst zien of ze kort achter mij zat. We startten telkens met 15 seconden tussen. Het was weeral een zeer technische afdaling met steile stukken, haarspeldbochten en vooral veel stenen. Ik had blijkbaar een zeer ruime voorsprong dus top 2 was haalbaar wist ik nu.

Er was één makkelijke en snellere special en net daar val ik toch wel zeker! Het zal de concentratie en vermoeidheid wel zijn.
Voor de laatste special stuurden ze ons een steile rotswand op die je al zig-zaggend te voet moest doen. Ik kon mijn fiets amper vooruit duwen maar dragen was ook geen optie. We zaten allemaal al bijna kapot, dat kon er nog wel bij. Het leuke was dat deze eindigde in de school van waaruit alles georganiseerd werd. Na een stenig dropje ging het richting 2 ijzeren trappen met een haakse bocht om alzo te finishen op de speelplaats, supermooi! In totaal hadden we zo’n 6u gereden, dankzij de Long Energy van Sponser heb ik het zo lang kunnen uitzingen want het was echt zwaar. Er waren redelijk wat opgaves of mensen die te laat aan de specials waren.

Dan was het spannend afwachten op het podium. Het gevoel was goed, zou ik ze dan toch eens kunnen kloppen? Ik was toch wat ontgoocheld toen ik als 2e werd afgeroepen, maar de beste heeft gewonnen. Het scheelde een minuut op 7 specials dus zo groot is de kloof niet: blijven trainen zekers? 😉

Be Sociable, Share!

You may also like...